Shell показа какво гориво ще използва светът след 50 години

Общи 02 октомври 2013 | Speed-Press.com A- A+ 6805 посещения | без коментари

Представители на институции, неправителствени организации, академична общност и журналисти дискутираха два възможни сценария за бъдещето на глобалната енергийна система и околната среда. Събитието се организира съвместно от Shell България и Центъра за либерални стратегии.
Според прогнозата, представена от Вим Томас, главен съветник по енергийните въпроси в Royal Dutch Shell plc, светът ще изразходва два пъти повече гориво от настоящите стойности. Двата възможни варианта за развитие са взаимносвързани, но водят до различни нива на употреба на източници като петрол, биогорива, природен газ, биомаса, въглища, ядрена енергия, хидро, геотермална енергия, соларна и въздушна енергия, както и от възстановяеми източници. В някои области представените сценарии се простират дори до 2100 г.


За създаването им са използвани данни от различни външни за компанията източници, които са анализирани и обобщени в два възможни сценария, наречени условно „Планини“ и „Океани“. Те очертават възможното развитие на света в две противоположни ситуации: умерено икономическо развитие и запазване на правомощията на правителствата да въвеждат твърди и мащабни политически мерки (сценарий „Планини“); или в случай на по-прогресивен и променлив свят, в който правителствената политика има все по-малка роля, а енергийният пазар се оформя предимно по силата на пазарни механизми и чрез гражданското общество (сценарий „Океани“).
Нито един от двата сценария няма за цел да бъде предпочетен пред другия, тъй като и двата имат както силни, така и слаби страни. Тяхната цел е да представят послания и поуки, които да подпомогнат вземането на важни решения за бъдещето на глобалната енергийна система.
До 2050 г. търсенето на енергия може да се увеличи с до 80% поради растящото богатство в развиващите се икономики и нарастването на световното население до 9 милиарда души. Само през следващите 7 години търсенето на енергия в глобален план може да достигне обем, равен на цялата енергийна система на Китай. Към 2035 г. възобновяемите енергийни източници в света може да нараснат с най-малко 60% и дори могат да се удвоят. Възобновяемите източници може да предоставят до четири пъти повече енергия през 2060 г., отколкото днес.


Според сценарий "Планини" газът ще се превърне в „гръбнака“ на една по-чиста глобална енергийна система с по-ниски въглеродни емисии и ще замени въглищата като суровина за производство на електричество. С това ще бъде сложен край на 70-годишното господство на петрола. Предвижда се до 2070 г. нефтът също ще бъде изместен от газа и в транспортния сектор. А до края на века електричеството и водородът ще доминират на пазара на автомобилния транспорт, под формата на достъпни електрически хибридни превозни средства и такива, задвижвани с водород. До 2050 г. 30% от световните въглеродни емисии да бъдат улавяни от такива технологии, като ефективността ще се повиши до 2075 г. с улавяне на 70% от емисиите. По този начин до 2060 г. може да се очаква световната електроенергийна система да има нулеви въглеродни емисии.
В сценария „Океани“ развиващите се икономики ще поддържат силен ръст през 20-те и 30-те години на века, а развитите икономики ще претърпят своеобразен икономически Ренесанс. Очаква се поява на много по-силно гражданско общество, отколкото в първия. Всичко това ще ограничи възможностите на правителствата да разработват ефективни политики и ще отслаби основите на международното сътрудничество. „Ерата на петрола“ ще продължи значително по-дълго. Нефтът и въглищата ще останат част от енергийния микс, но делът на енергията от възобновяеми източници ще расте, като до 2070 г. може да се очаква слънчевата енергия да стане най-големият източник на енергия в света. Още през 60-те години тя ще се превърне в новия „гръбнак“ на енергийната система.


Темата за това, как глобалните енергийни промени в дългосрочен план биха се отразили на енергийната стратегия на България, беше обсъдена в последващата панелна дискусия, водена от Димитър Бечев, Европейски съвет за външна политика. В нея взеха участие Иванка Диловска, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт, Асен Василев, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство март - май 2013 г., Георги Ангелов, старши икономист в Института „Отворено общество“, и Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.


„Следващите 10 години ще бъдат критично важни за формиране на глобалните насоки за развитие на енергетиката, околната среда и урбанизацията до края на века, обясни Томас. - До 2030 г. светът ще има нужда от 40% до 50% повече енергия, вода и храна. Световната политическа и икономическа нестабилност прави вземането на важните бизнес и политически решения по-трудно от всякога. Сценариите на Shell за бъдещето на XXI век подчертават спешната нужда от нови начини за сътрудничество между бизнеса, правителствата, академичните общности и гражданското общество. Необходимо е създаването и налагането на ползотворни политики за разработване и използване на по-чиста енергия и подобряване на енергийната ефективност."


И двата сценария предвиждат продължаващо увеличение на въглеродните емисии, поне до края на 20-те години на века, както и повишение на температурите с повече от 2

 
Ключови думи:   shell
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте